Vägen till att plugga på språkskola

Såhär såg processen ut för mig, inför ett års studier på språkskola i Japan.
Hösten 2010 bestämde jag mig för att åka hösten 2011. Tokyo var det jag kollat in mest, antagligen ganska påverkad av japanska serier som ofta utspelar sig i just den staden - och kanske hade jag lite storhetsvansinne och ville prova på det "värsta" en kan, när jag nu väl bestämt mig för att flytta hemifrån och ifrån Borlänge på sina drygt 49 000 invånare.
I januari 2011 vände jag mig till företaget Blueberry, 9 månader före terminsstart. Jag var då ute i väldigt god tid - något som annars inte är ett direkt personlighetsdrag jag har. Anmälningsavgiften låg då på 750kr. Jag tog även ett avbeställningsskydd för 250kr.
Jag valde skolan Samu Language School utefter mina personliga behov: detta är skolan som, enligt sökningar på Internet samt Blueberry själva, har minst antal västerlänningar vilket passade mig perfekt. Min anledning till min Japanresa var att bli bra på japanska, och jag ville därför inte gå i samma skola som 50 andra svenskar, eller engelsktalande personer.
(Läs mer om Samu här, här och här.)
I sena april fick jag ett brev som talar om för mig att jag har en preliminär plats på skolan. Detta gav mig rätt att söka för CSN-bidrag. Jag fick även de ansökningspapper som behövs för att söka visum, och papper för att ansöka om CSN-bidrag samt lån. Efter det att jag skickat in dessa till respektive adresser satte jag in 3500kr på Blueberrys konto. Detta var avgiften för min visumansökan.
Under den senare halvan av maj blev jag godkänd av CSN. Jag valde att ta merkostnadslån för kursavgiften (49 795kr). Även mitt visum blev godkänt där i krokarna men eftersom jag var tvungen att betala skolans kursavgift innan jag hämtade visumet var jag tvungen att vänta på mina CSN-pengar som kom tre veckor innan skolstart, i mitt fall då 12:e september.
I den första utbetalningen fick jag 29 105kr. Dessa pengar gick åt på en gång åt att betala översättningen av mina betyg (350kr), boendebokningen (1670kr), kurslitteratur på 1095kr, garanti för att jag ska gå kursen som dras bort från kursavgiften (1350kr), och även 395kr för att jag ville ha uppdelad betalning av kursen. Sammanlagt blev detta 31 865kr.
Detta är summor gällande året då jag sökte, och jag kan tyvärr inte säga hur mycket det skulle kosta att åka idag (när du nu än läser detta), men jag tror att du bör vara redo på att sånt här administrativt kostar en del i början även om det inte är något du behöver bry dig om när det väl är klart. Räknar man med min flygbiljett kostade detta allt som allt närmare 44 000kr, plus skolans termins/årsavgift som skiljer sig från år till år.


Jag kan inte säga till dig som sitter och wobblar mellan att åka eller att inte åka att "STICK! ÅK! DET ÄR VÄRT DET!" För jag vet inte anledningen till varför du tvekar. Det enda jag kan säga är att beroende på vad du vill göra "med ditt liv" så kan det här förutom erfarenheten även vara en grym investering i dig själv.
Jag har aldrig ångrat att jag tog fullt lån i 3 terminer, jag har aldrig ångrat att jag tog merkostnadslån, och jag har aldrig behövt ångra kunskapen och erfarenheten jag fick av den här resan. Den har trots allt lagt grunden för min framtid. :)


Josefin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar