fredag 3 juni 2016

Aneki

Jag tänkte prata om mitt namn igen. Genom alla år i skolan har jag varit Josefin för läraren medans jag varit Jossi för klasskompisarna, vännerna och familjen. Även alla bowlinglag som jag spelat i har anammat mitt smeknamn, även om vissa haft svårt för det på grund av andra associationer som typ tuppen i Pettson & Findus som tydligen heter Jussi, och så har vi ju såklart förrädaren i Bröderna Lejonhjärta. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra att "det är Jossi som är förrädaren". Fuckers. Vad och vem skulle jag kunna förråda liksom?

Jag när vi var och campade med dormet vid en svinkall älv. (3/5-2016)
Jag tror att jag skrev i ett inlägg förra gången jag bodde här om hur mina antal tilltalsnamn ökat, från Josefin och Jossi till att även inkludera bland andra Yose och Josepin (F finns inte i koreanska). Jag tänkte att det är på sin plats att jag även introducerar er till några av mina nya smeknamn som jag fått sedan jag kom hit förra året. 

Foto vi tog första gången vi var till skolan i oktober. Förlåt för den dåliga kvalitén, jag skyller på facebook.
Utav de 20 utbytesstudenter som är på bilden ovan så var jag med mina 25 år den äldsta i gruppen. Jag var även den enda som hade erfarenhet av att bo i Japan i längre än ett halvår innan den här resan, och jag blev därmed satt med smeknamnet aneki, som kan översättas till "storasyster". Det finns även de som säger nee-san eller Jose-nee som också är varianter av storasyster (Jose ersätts med ens namn. Typ Jeni-nee, Milla-nee, Sofi-nee osv), men de allra flesta i boendet säger aneki. Den senaste tiden har det även spridit sig till andra japaner i skolan som inte ens har något med vårat dorm att göra, utan de har hört andra säga aneki och helt enkelt hakat på. Det som är lite roligt med det hela är att aneki är ordet för storasyster om det handlar om en familjemedlem - eller om du skulle vara dotter till en yakuzaboss (antagligen för att maffian är som en familj). Jag får helt enkelt anta att det i mitt fall handlar om familjerelationen.

På knogarna står det "sasuga aneki", som kan översättas till "som förväntat av storasyster".
I början kändes det ovant att bli kallad storasyster, framförallt eftersom jag aldrig varit i den situationen som yngst i familjen, men nu känns det helt normalt och tvärtom så kan jag reagera (eller i alla fall lägga märke till) när någon säger Josefin. Det är bara de som är jämngamla med mig som säger Josefin, även om de ibland säger aneki när vi är i större grupper, och jag har även i kombination med smeknamnet och min personlighet fått ta konversationer och hantera situationer i dormet som få av de andra utbytesstudenterna känner till. Nån berättade om att hen extrajobbar (även om det är mot skolans regler) eftersom hen "inte kan ljuga för aneki", och jag har typ fallit in i, eller blivit kastad in i, rollen som allas storasyster. Vilket är ganska lustigt med tanke på att jag innan jag åkte hit egentligen kände mig lagom pepp på att börja lära känna människor på nytt och ännu en gång köra igång processen av att bli del av nån grupp och behöva socialisera och ha sig. 

Samtidigt så känns det skönt att jag åkte hit med såna tankar, eftersom att det har gjort att jag inte har gjort något speciellt eller anpassat mig speciellt mycket för att vara alla till lags och bli gillad av alla. Jag åkte inte hit och kände ett behov av vänner, eftersom jag hade några här redan som jag kunde falla tillbaka på om jag skulle vara ensam. Jag har därför kunnat vara mig själv, utan tillsatser och falska skratt, och jag tror att det är en viktig ingrediens till hur det kommer sig att uppåt 20 personer av olika nationaliteter samlar ihop sig en vardagskväll/natt och överraskar mig inom minuten då jag fyllt 26 med tårta och presenter. Jag är riktigt glad över att kunna vara en del av den här Higashikurume-familjen som får stå ut med mig varje dag. Aneki out.

"Hur många kan få plats i aneki's rum? Låt oss testa!!" Alla fick plats efter det att vi ställt oss på sängen. 

Födelsedagstårtan där det stod "Happy birthday aneki"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar