fredag 8 juni 2012

MAT

Att bo själv har sina för- och nackdelar. Fördelen är att man lagar mat åt sig själv så att det spelar ingen roll hur det smakar så länge det mättar. Nackdelen är att man lagar mat. Nä ok, det tycker jag egentligen inte. Det är kul att slänga ihop maträtter. Oftast följer jag inga recept utan köper det jag känner att jag har råd med som jag dessutom är sugen på. Jag kör på de kryddor jag anar kan vara en bra kombination, vilket kan variera från dag till dag hur väl jag lyckas. Basilika och oregano är säkra kort om jag har det hemma. Slänger in lite bilder på sånt jag lagat senaste tiden som jag tagit kort på!

Chiliris med ägg. Kyckling med rödlök och gurka. Nu minns jag inte om detta var den kycklingen som jag slängde på teriyakisås på. Om det var den så var det hysteriskt gott. Om inte... Alltså, kyckling är alltid hysteriskt gott.DSC03857

Hemmagjorda burgare med sallad, örter, lök, ost och ketchup. Jag tycker att köttfärs är lite för dyrt, annars hade jag gärna levt på hemmagjorda hamburgare resten av mitt liv. Typ.DSC03859

En dag slog det mig att jag bor i Japan där det finns hysteriskt fin fisk att äta, och jag gillar ju fisk väldigt mycket men eftersom det inte ingår i veckans matschema i Baggarvet hade jag liksom glömt bort den ganska viktiga matbiten. Så jag körde fisk en hel vecka. Lax och torsk ligger inte så långt ifrån varandra rent prismässigt så jag prioriterade lax eftersom den är godare. Såsen på bilden är väl det enda ni inte kan avgöra med synen vad det är. Det är mitt försök på en limesås. Jag kommer inte ihåg riktigt hur jag bar mig åt när jag gjorde den eftersom jag åter igen inte följde något recept, vilket är lite synd för den blev ganska god.DSC04073

OMELETT. Det starkaste kortet. Esset, skulle man kunna säga. Det sitter aldrig fel med en omelett. Favoriten är en enkel med broccoli (bild), men jag kör även med räkor ganska ofta. Här om dagen gjorde jag en med räkor och så lade jag på ostskivor som smälte lite, det blev faktiskt förvånansvärt gott. Så gott att jag gjorde en likadan dagen efter. Fast det kan också ha att göra med att jag glömde frysa om räkorna, hela förpackningen tinade så jag var tvungen att hitta på något med dem.DSC04076

Något utav det allra lättaste men också bland det godaste jag lagar är en japansk curry. Kött (jag föredrar kyckling), zuccini, paprika, lök, purjolök, shiitake. Slår på lite mjölk och slänger sedan i en currybuljong som jag rör runt. Simpelt och jag kan inte alls ta åt mig att det blir gott eftersom smaken kommer från en färdigköpt buljong – men varför koncentrera sig på petitesser?DSC04097

En annan utan mina favoriter har blivit rispapper. Tänk tacos fast med rispapper istället för bröd. Har inte alltid kött med när jag äter det, det blir sulligt och ger en grisig känsla. Brukar göra bara några stycken ibland som mellanmål med svamp, morots- och gurkstänger med några örter. Jag säger “några örter” eftersom jag inte vet vad det är för något jag köper. Jag tittar och luktar och bedömer efter det, och eftersom jag inte är någon gourmet kan jag bara säga att jag vet att jag har ätit samma ört i Sverige.DSC04169

Detta blev ju inte så långt så spännande inlägg som jag hade tänkt mig, men nu har ni i alla fall fått en liten inblick i vad jag äter för något.
Något som har skrämt mig den här veckan är att jag efter lunch inte haft någon aptit för resten av dagen och kommit på först sent på kvällen att “vafan, jag har ju inte ätit middag!”. Men nu vet jag varför. Det är värmens fel.
Denna vecka har temperaturen stått på 20 grader när jag vaknat 6 på morgonen. Idag var det 27 från kl 10 och 10 timmar framåt. Snart blir jag tvungen att börja använda rummets AC.
Jag kan likt Skalman som somnar när klockan ringer gå till frysen och ta mig en liten isglass när jag känner att kroppen är liksom kladdig, men även om jag bara den här veckan blivit erbjuden två gånger att äta gratis mat som Kohei lagat så har jag kollat på maten, konstaterat att den ser väldigt god ut, men inte haft ett dyft av hunger och därför inte kunnat äta.

Men jag ska inte ge upp, jag ska kämpa, slåss och bli mästare över värmen. För det är sånt man gör här.
Här har ni en bild på mig i köket. Att ta kort på sig själv är också sånt man gör här.
DSC04420

1 kommentar:

  1. Knytena med gosakerna i ser ju alldeles gudomligt goda ut!! /S

    SvaraRadera