fredag 23 oktober 2015

Kawagoe matsuri (festival)

Det första vi gjorde när vi kom fram till Kawagoe var att köpa öl och korv medans vi väntade på den 6e medlemmen för dagen (Kuma) som kom med ett senare tåg.

"Banana choco", en klassiker på en japansk matsuri. Säljaren och köparen kör sten-sax-påse och om köparen vinner får den en extra banan gratis. :)

Takoyaki, bläckfiskbollar. 6st för 600 yen.

Chokladdoppade avlånga våfflor. (Har antagligen ingenting med Disney att göra, men "Hey! Barn gillar ju Disney så vi kör på Musse och Mimmi så att barn kan se oss och säga till sina föräldrar att de vill ha Musse och Mimmi-våfflor."

Det ser ju då helt fantastiskt gott ut (köpte dock ingen).

Här och var fanns det upphöjda stånd där maskklädda personer dansade till musiken från flöjtar och trummor (taiko).


Ett matställe efter vägen där menyn står på de vita lamporna eller gula tyget. Exempel från menyn: yakisoba (stekta nudlar), öl, coca cola, oden och stekt bläckfisk.

Folk lyfte upp sina barn för att få dem rörda vid av drakarna. Fråga mig inte varför. Välsignelse? Många barn blev ju dock ledsna, jag menar, tänk själv att få ett sånt där vidunder framför ögonen!





Han gick framför en av de stora vagnarna och bad oss backa undan för att ge plats åt de deltagande och vagnen.

Ingen 5-minuters sminkning det där inte. Det såg himla varmt ut men de var starka och höll ut. Det är män.

Enda karaktären för dagen som jag kände igen var på ingång.

Krigarmunken Benkei som föddes under 1100-talet och tjänade krigsgeneralen Yoshitsune (vars äldre bror Yoritomo var med och grundade Kamakura-shogunatet). Benkei symboliserar styrka då han ända in till döden skyddade sin general. Medans generalen tog livet av sig genom att sticka ett svärd genom magen på sig själv (seppuku) så stod Benkei utanför bostaden och slogs mot fienden för att ge generalen mer tid. Benkei finns ofta porträtterad i TV/PC-spel eller manga/anime-serier.

 

Den här bilden ville jag mest ha med för att Kuinose ser ut att ha så otroligt tråkigt.

... Det löste sig senare när han fick sin öl, och jag lyckades fånga ögonblicket så pass bra att vi var flera som tog liknande bilder.



Detta får väl räknas som en bild på hela gänget, även om Kumas bidrag enbart är håret. :) Esin, jag, Machi, Kuinose, Ran och Kuma.


Avslutningsvis: Vagndetaljer.
Det var en lång dag trots att vi började relativt sent. Vi träffades vid 11.30, var på plats strax efter 12, och var hemma igen redan vid 17, trots att festivalen höll på till 21. Så mycket folk, så mycket intryck, några öl, massa småplocksmat och varmt väder gav mig en aningen rödare nyans i ansiktet. Detta är en festival som sker en helg, en gång om året, jag är riktigt glad att vi spontanade ihop oss och stack dit. Andra från boendet var där på lördagen. På lördag kväll bestämde jag, Esin och Machi oss för att sticka dit på söndagen, och Kuinose, Ran och Kuma var inte sena med att hänga på vilket också var så sjukt trevligt. Jag var dock helt slut när jag kom hem och satte mig i köket med Esin och några andra utlänningar och tog en öl och lite chips. Vi bröt upp, jag gick in till mitt rum och skulle precis börja se över veckans schema och kurser när det knackade på dörren: Det var Hirari (japan) som stod där med telefonen i handen och jeansjackan på, redo för utgång. "Häng med till Ikebukuro och käka!", sa han. Och innan jag riktigt hann bestämma mig för hur jag skulle göra tog jag på mig jackan och hängde med. Det där spontana umgänget som kommer i och med att man bor i ett dorm är något jag verkligen har lärt mig att uppskatta senaste veckorna. Plånboken mår dock inte lika bra och jag måste hålla en lite lägre profil tills på tisdag när lönen rullar in. Men jag är glad ändå. Riktigt jävla glad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar